Δεκ. 2013 – Ιουν. 2014    |    Γνωριμία με τη γειτονιά

«Οι πρώτες βόλτες στη γειτονιά ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2013. Περιπλανηθήκαμε στους λαβυρινθώδεις δημόσιους χώρους και κήπους, σηκώσαμε τα βλέμμα μας ψηλά παρατηρώντας τα πολυόροφα κτίρια, αφουγκραστήκαμε τους ήχους να ταξιδεύουν από τις μεγάλες λεωφόρους μέχρι που διαχέονται και χάνονται σε τιτιβίσματα πουλιών και φύλλα που θροΐζουν.

Τον Ιανουάριο του 2014 είχε έρθει η ώρα να ξεκινήσει μία σε βάθος γνωριμία με την ψυχή της γειτονιάς: τους ανθρώπους. Στοχεύσαμε στις δημιουργικές μονάδες και ομάδες που δραστηριοποιούνται στην καρδιά του Δουργουτίου αλλά και περιφερειακά στη γειτονιά. Ερευνήσαμε εντατικά, σε καθημερινή βάση και επιτόπια, από πόρτα σε πόρτα, για να ανακαλύψουμε όλη τη ζωτικότητα και δράση της ευρύτερης περιοχής του Δουργουτίου: σύλλογοι, εργαστήρια, δημιουργικές γωνιές για παιδιά και ηλικιωμένους, καταστήματα, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, γήπεδα και παιδικές χαρές, εκκλησίες, κάτοικοι και παρέες που μεταφέρουν ιστορίες δεκαετιών και όλο το σύγχρονο παλμό της γειτονιάς.

Εστιάσαμε στην προσωπική επαφή, η οποία μέρα με τη μέρα και μέσα σε 6 μήνες μετατράπηκε σε μια ουσιαστική σχέση με όλες αυτές τις εστίες συγκέντρωσης δημιουργικών δραστηριοτήτων, ανθρώπων και ομάδων. Ακούσαμε, μάθαμε και βιώσαμε στιγμή με στιγμή τι πράττουν, τι θυμούνται, τι επιθυμούν…»

Ειρήνη Λιάσκου

Συντονισμός: Ειρήνη Λιάσκου | Γιώργος Σαχίνης

Υποστήριξη: Ειρήνη Αλεξίου | Ρέα Ζέκκου | Έλλη Σαχίνη