Το UrbanDig Project της ομάδας παραστατικών τεχνών όχι παίζουμε, είναι μια σειρά παραστάσεων στον χώρο του site-specific performance. Το site-specific θέατρο βγαίνει από το κτήριο του θεάτρου για να ανακαλύψει και να αξιοποιήσει τη δυναμική εναλλακτικών χώρων, όπως είναι ο δημόσιος χώρος και κτίρια, δημόσια ή ιδιωτικά, εμπνεόμενο από αυτά.  Το UrbanDig για γειτονιές είναι μια μέθοδος site-specific θεάτρου για γειτονιές, όπου στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής διαδικασίας πυροδοτεί μια παράλληλη συλλογική ερευνητική διαδικασία πολιτισμικού αρχείου της γειτονιάς, ξεκινώντας ένα οριζόντιο δια-τομεακό δίκτυο ανθρώπων και φορέων που ενδιαφέρονται για αυτή. Μέσα από διαρκείς δράσεις, ενεργοποιεί | οργανώνει το τοπικό πολιτισμικό αρχείο και δίκτυο με αφορμή την έρευνα για μια παράσταση που εν τέλει δεν είναι παρά το εορταστικό φινάλε της διαδικασίας πριν φύγουμε για την επόμενη γειτονιά.

Το UrbanDig για γειτονιές είναι μια διαδικασία που η ομάδα μας υλοποιεί και αναπτύσσει  στη γειτονιά του Δουργουτίου, την περιοχή των προσφυγικών κατοικιών του Νέου Κόσμου. Εκεί από τον  Αύγουστο 2014 οργανώνει και υποστηρίζει μια ομπρέλα συλλογικών δράσεων ανίχνευσης του χτες και του σήμερα, από την ενδιαφέρουσα προσφυγική και αγωνιστική ιστορία της περιοχής, μέχρι τις εντυπώσεις επισκεπτών για το ιδιαίτερο σύγχρονο αστικό τοπίο της αλλά και τα θέματα που απασχολούν τους γείτονες. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει γύρω στις 110 ημέρες δράσεων συλλογής αρχείου, με συνολικά πάνω από 430 συμμετέχοντες ή συνεργάτες κάθε ηλικίας, εκτός των θεατών που κάποιες από τις δράσεις προβλέπουν.

Μέσα από τη δράση δημιουργήθηκαν μεικτές ερευνητικές ομάδες κατοίκων, καθηγητών, φοιτητών, επιστημόνων, καλλιτεχνών και φίλων της περιοχής όπως η ομάδα προφορικής ιστορίας του Δουργουτίου, η ομάδα ιστορικής χαρτογράφησης, η ομάδα χαρτογράφησης εντυπώσεων επισκεπτών, η ομάδα δημιουργίας της ιστοσελίδας ανάδειξης Δουργουτίου, και η ομάδα παράστασης.

Ο σπινθήρας έναρξης ενός UrbanDig για γειτονιές είναι το ζητούμενο δημιουργίας μιας παράστασης στους δρόμους της εμπνευσμένης απ το αρχείο της γειτονιάς [μαρτυρίες, ιστορία, φωτογραφίες, σύγχρονες εμπειρίες, εντυπώσεις κατοίκων και επισκεπτών, χάρτες].  Εκτός της παράστασης, το ίδιο το αρχείο και το δίκτυο που συμμετείχε στην έρευνα, χαρτογραφούνται, παράγοντας αφ’ ενός μια ιστοσελίδα ανάδειξης της γειτονιάς και αφ’ ετέρου εύχρηστη βάση αναφοράς σε περίπτωση που θέλει η γειτονιά να συνεχίσει τις δράσεις.

 Ομάδα οχι παίζουμε

 Η ομάδα όχι παίζουμε δημιουργεί παραστάσεις μεταξύ θεάτρου και χορού στο πλαίσιο των δράσεων UrbanDig Project και Συγγραφείς του Κόσμου. Με το UrbanDig Project η αλλιώς Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη περιηγείται σε λιγότερο γνωστές γωνιές και κτήρια της πόλης όπου στήνει σύγχρονες παραστάσεις που επανα-συστήνουν τους χώρους αυτούς στο κοινό, αποκαλύπτοντας τις ιστορίες που κρύβουν και προσωπικότητες που πέρασαν από εκεί. Επανα-συστήνει την πόλη μέσα από την καλλιτεχνική διαχείριση τόπου και αρχείου. Με τη δράση Συγγραφείς του Κόσμου, η ομάδα συνεργάζεται με θεατρικές σκηνές, παρουσιάζοντας νέες σκηνικές προσεγγίσεις σε έργα διεθνούς απήχησης. Η ομάδα έχει στο ενεργητικό της 15 παραγωγές και σημαντικές διακρίσεις [1ο βραβείο TEDxAthens Challenge 2010, βραβείο ACEA EcoArt International Contest 2011, συμμετοχή στο Ελληνικό Περίπτερο στην Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015 κ.α.]