Νοε. 2014 – Μαρ. 2015       |        Χαρτογράφηση της περιοχής με βάση την ιστορία

«Η Ιστορική Χαρτογράφηση Δουργουτίου είναι μία δράση που εντάσσεται  στο συνολικό πλαίσιο δράσεων του Dourgouti Island Hotel. Αξιοποιώντας το αρχείο διάφορων φορέων της γειτονιάς, τα ευρήματα της έρευνας της ομάδας σε βιβλιογραφικές πηγές αλλά και τις προφορικές μαρτυρίες που συλλέγει η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου, η Ιστορική Χαρτογράφηση του Δουργουτίου, που αποτελείται από ιστορικούς, καλλιτέχνες, ομάδες πολιτών, γεωγράφους και κατοίκους της περιοχής,  φιλοδοξεί να παρουσιάσει όσο το δυνατόν πληρέστερα την ιστορία της γειτονιάς, φωτίζοντας παράλληλα και τις κρυφές, άγνωστες στο περισσότερο κοινό, πτυχές της.

Προκειμένου να εξερευνηθεί όσο το δυνατόν πληρέστερα το αχαρτογράφητο του Δουργουτίου, τα ερευνητικά ενδιαφέροντα χωρίστηκαν σε θεματικούς άξονες, όπως η απεικόνιση του Δουργουτιού στην τέχνη, η εξέλιξη της κατοικίας στην περιοχή, τόσο από αρχιτεκτονική όσο και από κοινωνική σκοπιά, τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα που διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν την γειτονιά αλλά και η πολιτική κατάσταση όπως αποτυπώθηκε στη συνοικία από το Μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα.

Κάθε πτυχή της Ιστορίας είναι σημαντική για να ξεδιπλωθεί η εξέλιξη της γειτονιάς στο πέρασμα του χρόνου….

… Εκτός από την επίσημη, καταγεγραμμένη ιστορία που αντλείται από την βιβλιογραφική έρευνα, μέσα από την εργασία της Ομάδας Ιστορικής Χαρτογράφησης τονίζονται και πτυχές της καθημερινής ζωής της γειτονιάς που αποτελούν επίσης σημαντικό κομμάτι της μνήμης που κουβαλά. Οι αυτοσχέδιοι προσφυγικοί κινηματογράφοι, οι επιδείξεις του θρυλικού Κουταλιανού στο μικρό πλάτωμα της οδού Ντυμόν, οι μυρωδιές και τα χρώματα της ονομαστής αγοράς του Δουργουτιού, τα καφενεδάκια, οι αθλητικές ομάδες, οι φιγούρες της γειτονιάς, η αλληλεγγύη αλλά και οι φάρσες και τα παρατσούκλια, όλα αποτελούν κομματάκια ενός μωσαϊκού μνήμης μιας γειτονιάς που άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει πρόσωπα.

Σκοπός της Ομάδας Ιστορικής Χαρτογράφησης Δουργουτίου είναι να προκύψουν θεματικοί χάρτες, που θα τοποθετούν την πληροφορία στο χώρο, ώστε να τη διαχύσουν σε όσους περισσότερους επισκέπτες της (πραγματικούς ή online) γίνεται. Απώτερος στόχος της δράσης είναι η μελλοντική διαχείριση των χαρτών και του σχετικού site από την ίδια την κοινότητα της γειτονιάς, με παράλληλη συνεχή ανανέωση του υλικού, μιας και το Δουργούτι κρύβει μυστικά και ιστορίες που δεν είναι δυνατό να καλυφθούν στην πρώτη δημοσίευση της χαρτογράφησης. Οι γειτονιές και οι πόλεις κρύβουν πολλά μυστικά, άλλα φανερά και άλλα μισο-κρυμμένα. Σκοπός μας να ανακαλύψουμε, ανακαλύπτοντας μαζί και την πόλη μας και δημιουργώντας μια νέα σχέση μαζί της, αλλά και με την ιστορία της.»

Γιώργος Θάνος [ομάδα Άστυ]

Συντονισμός: Γιώργος Θάνος [ομάδα Άστυ]

Ομάδα: Κατερίνα Συνοδινού [ομάδα Άστυ]  |  Τασούλα Βερβενιώτη  |  Μαρία Σαμπατακάκη  |  Βαγγέλης Παπαδιάς   | Μελέτης Ζαχαράκης  |  Νικολίνα Μυωφά  |  Γιώργος Σαχίνης  |  Χρήστος Ανανιάδης  |  Ρέα Ζέκκου