20 Οκτ. –  8 Δεκ. 2014        |        ΟΠΙΔΟΥ [Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου]

Η ιστορία του Δουργουτίου γίνεται αφορμή να ιδρυθεί η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου [ΟΠΙΔΟΥ], τον Οκτώβριο του 2014. Τα δύο πρόσωπα της Αθήνας, από την μία το μοντέρνο και αστικό κέντρο της πόλης και από την άλλη οι κρυμμένες και ήσυχες γειτονιές που βρίσκονται μονάχα 20 βήματα μακριά της, έρχονται να συνδεθούνε με το χθές και το σήμερα της γειτονιάς του Δουργουτίου.

Με αφορμή λοιπόν το Δουργούτι και την ιστορία του, η ομάδα ξεκίνησε την δραστηριότητά της, με ένα σεμινάριο εισαγωγής στην Προφορική Ιστορία, στη μεθοδολογία και τις τεχνικές της συνέντευξης, με τη συμμετοχή περίπου 40 ατόμων, τόσο των κατοίκων όσο και φίλων της περιοχής και μέλη πλεόν της ΟΠΙΔΟΥ. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και έτσι σήμερα αριθμούνται 4 υποομάδες που εστιάζουν στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

Ψυχαγωγία – Διασκέδαση   |   Κοινωνική Στέγαση   |   Λαϊκοί Αγώνες, Πρότυπα και Παραβατικότητα   | Καθημερινότητα στις δεκαετίες ‘50-’60

Ακούγοντας τις πολυάριθμες και πολύχρωμες αφηγήσεις των ανθρώπων της περιοχής, μπορέσαμε να συγκέντρωσουμε στοιχεία για την ιστορία της περιοχής του Δουργουτίου από το χθές έως και το σήμερα. Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν καταγραφεί, αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για την περιοχή, ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες εργάζονται προς την καλύτερη αξιοποίηση του υλικού για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Αποσπάσματα των αφηγήσεων, θα τροφοδοτήσουν την ομάδα όχι παίζουμε για την πραγματοποίηση μίας περιπατητικής παράστασης στην γειτονιά του Δουργουτίου. Ακόμη, οι αφηγήσεις αποτελούν κομμάτι ενός πολιτιστικού | ιστορικού ψηφιακού χάρτη της γειτονιάς που επιμελείται η ομάδα Ιστορικής Χαρτογράφησης του Dourgouti Island Hotel Project και μιας ψηφιακής εφαρμογής «πολιτιστικής ξενάγησης στο Δουργούτι» για κινητά τηλέφωνα που επιμελούνται οι Clio Muse. Η ΟΠΙΔΟΥ θα συμμετάσχει στη «Γιορτή Προφορικής Ιστορίας», που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το Σαββατοκύριακο 23-34 Μαϊου 2015, παρουσιάζοντας το έργο της.

Την επιστημονική επιμέλεια της ομάδας έχει η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη, που εξειδικεύεται στη προφορική ιστορία και επιμελείται άλλων 6 Ομάδων Προφορικής Ιστορίας στην Αθήνα με βασικό συντελεστή τον Χρήστο Ανανιάδη.

Ευχαριστούμε θερμά τον Όμιλο Εθελοντών Νέου Κόσμου που μας παρείχε στέγη για το «μάθημα» μας και τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται μέχρι σήμερα.

 Συντονισμός: Χρήστος Ανανιάδης

Επιστημονική επιμέλεια: Τασόυλα Βερβενιώτη