2 – 14 Ιουνίου 2015          |        Γιορτή Ομάδων Προφορικής Ιστορίας Αθήνας: Η πόλη αφηγείται

 Οι Ομάδες Προφορικής Ιστορίας [ΟΠΙ],  συμμετείχαν ενεργά και διοργάνωσαν μία τριήμερη εκδήλωση γεμάτη αφηγήσεις, ιστορικές διαδρομές, παιχνίδια, ταχυδακτυλουργικά, εκθέσεις και πολλές άλλες δράσεις. Η 1η Γιορτή Ομάδων Προφορικής Ιστορίας πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων [Ακαδημίας 50] από τις 12 – 14 Ιουνίου 2015 με την συμμετοχή συνολικά δέκα Ομάδων Προφορικής Ιστορίας [ΟΠΙ].

Αναλυτικότερα:

Την Παρασκευή 12 Ιουνίου, από τις 4:30 το απόγευμα έως τις 9:30 το βράδυ καθώς και όλο το Σάββατο 13 Ιουνίου, από τις 10:00 το πρωί έως τις 8:00 το απόγευμα, οι παλαιότερες ομάδες – ΟΠΙΑ [Αθήνας], ΟΠΙΔΟΥ [Δουργουτίου], ΟΠΙΚ [Κυψέλης], ΟΠΙΚΟ [Κολωνακίου] και ΟΠΙ ΚΕΜΙΠΟ [Καισαριανής], μετέφεραν τις εμπειρίες των αφηγητών τους για την προσφυγιά και τη μετανάστευση, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και τηδιασκέδαση, τα «πολιτικά» [δικτατορία Μεταξά, Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Χούντα, Πολυτεχνείο] αλλά και για τη σημερινή κρίση.

Το Σάββατο 13 Ιουνίου το μεσημέρι, ταξιδέψαμε στη γειτονιά του Δουργουτίου με ένα θεατρικό δρώμενο,

ενώ το απόγευμα παίξαμε παραδοσιακά παιχνίδια με τα παιδιά μέσα από τη βοήθεια ειδικευμένων παιδαγωγών -και των αφηγητών μας, μάθαμε ταχυδακτυλουργικά με τη βοήθεια του αφηγητή μας Μάξιμου Jr. και το βραδάκι γλεντήσαμε ακούγοντας μουσική και φάγαμε όλοι μαζί τα φαγητά που έφτιαξαν τα μέλη των ΟΠΙ.

Την Κυριακή 14 Ιουνίου, από τις 11:00 το πρωί έως τις 4:00 το απόγευμα, οι ΟΠΙ που σχηματίστηκαν μετά το Φθινόπωρο του 2014 στη Ν. Ιωνία [ΟΠΙΝΙ], στο Χαλάνδρι [ΟΠΙΔΗΧ], στο Γαλάτσι [ΟΠΙΓΑ] και η Ερευνητική Ομάδα για τη Μεταπολίτευση [ΕΟΜ-ΟΠΙ] του Πολιτικού της Νομικής καθώς και η ΟΠΙ Ικαρίας, αυτοπαρουσιάστηκαν στο κοινό και μαζί με τις παλιότερες ομάδες, μας μίλησαν γι αυτό το ‘ιστορικό’ κίνημα που εμφανίστηκε εν μέσω κρίσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και για το πρόγραμμα της εκδήλωσης, μπορείτε να επισκευθείτε:

https://sites.google.com/site/opiathinas2015/