1 Ιουλίου  2015                   |               Ταξιδεύοντας στο Δουργούτι, με τους Clio muse

Την 1η Ιουλίου 2015 το Dourgouti Island Hotel γίνεται η αφορμή για ένα μαγικό ταξίδι στο Δουργουτί, τη συνοικία των προσφυγικών πολυκατοικιών Νέου Κόσμου!

 Κάτοικοι, επισκέπτες αλλά και φίλοι διαφορετικών ηλικιών, ακολούθησαν μία πρωτότυπη διαδρομή, μία βόλτα στην προσφυγική γειτονιά του Δουργουτίου, όπου βιώσανε ένα πρωτότυπο πολύτοπο εντελώς δωρεάν και πραγματοποίησαν ένα μαγικό ταξίδι στις τέσσερις διαστάσεις του Δουργουτίου, μέσα από τις νέες τεχνολογίες, τις σύγχρονες μεθόδους συζήτησης, την ιστορία και τη μουσική!

Ένα περπάτημα στη γειτονιά, όπου το cyber συναντά τη συλλογική έρευνα μέσα από μία ψηφιακή πλοήγηση  στο χώρο και στο χρόνο του Δουργουτίου. μια συζήτηση σε τραπεζάκια έξω όπου μοιραστήκαμε προσωπικά «ταξίδια» στην καθημερινότητα της πόλης, μια συναυλία στη πλατεία από ντόπιους και φίλους.

Η εκδήλωση περιλάμβανε τρείς επιμέρους δράσεις:

18:30-20:30     Περιήγηση στο Δουργούτι με το κινητό σου: Ταξίδι off-road στον χώρο και τον χρόνο

                              [Μετρό Συγγρού Φιξ. Περιοχή Intercontinental]

Οι ClioMuse, μαζί με τις ομάδες ΑΣΤΥ και UrbanDig Project και με υλικό από την Ομάδα Ιστορικής Χαρτογράφησης Δουργουτίου, την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου και την Ομάδα Αισθητηριακής Χαρτογράφησης, προσφέρουν την πρώτη ψηφιακή διαδρομή στον χώρο και στον χρόνο του Δουργουτίου. Με αφετηρία τη στάση μετρό Συγγρού/Φιξ, ο επισκέπτης οδηγείται «off-road»: εκτός της πολύβουης λεωφόρου σε μια μαγική διαδρομή στον χρόνο και στον χώρο – αντάξια της «μαγικής πόλης» όπως κάποτε χαρακτήρισε ο Νίκος Κούνδουρος τη γειτονιά. Γνωρίζει τα μυστικά της αγωνιστικής, προσφυγικής και καλλιτεχνικής ιστορίας της, καταλήγοντας στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο Intercontinental – ιστορικό τοπόσημο από την Κατοχή έως σήμερα.

Από τις 18:30 έως και τις 20:30 οι παραπάνω ομάδες βρίσκονταν στην αφετηρία της διαδρομής, στη στάση μετρό Συγγρού Φιξ, όπου καλωσόρισαν τους επισκέπτες στην εμπειρία.

19:30-20:30     WorldCafé στην πλατεία: Εσύ πώς «ταξιδεύεις» στην καθημερινότητα της πόλης;

                              [Πλατεία Θυμάτων Καλαβρύτων. Σφιγγός & Φανοσθένους]

Οι ProcessMakers, με «τραπεζάκια έξω» στην πλατεία Θυμάτων Καλαβρύτων, μας προσκάλεσαν σε μια ομαδική συζήτηση – μέσω της σύγχρονης συμμετοχικής μεθοδολογίας που εξασκούν και μεταλαμπαδεύουν – αναζητώντας μέσα από την έκφραση των επισκεπτών και των περίοικων το πώς η πόλη γίνεται έμπνευση στην καθημερινότητά τους καθώς και τις εντυπώσεις από την προηγούμενη περιήγηση του Δουργουτίου.

20:30-23:00     Συναυλία στη πλατεία: Ταξιδεύοντας στο Δουργούτι

                              [Πλατεία Μπλόκου Δουργουτίου. Σφιγγός & Κασομούλη]

Οι Δουργουτιώτες μουσικοί και φίλοι Τάκης & Άννα Μπουρμά, Dasho Kurti & Βασίλης Προδρόμου, Βασίλης Ζιάκας & 11η παράλληλος,  συναντήθηκαν στην πλατεία Μπλόκου Δουργουτίου για να προσφέρουν μια συναυλία γειτονιάς. Η πολυπολιτισμικότητα, η μουσική παράδοση και η αίσθηση συλλογικότητας που είχε το Δουργούτι όταν ήταν «μια παραγκού-πόλη μαγική», επέστρεψαν στις μνήμες μέσα από τη μουσική εκείνης της βραδιάς που ταξίδεψε μικρούς και μεγάλους.

Σε μία συν-διοργάνωση των Clio Muse, όχι παίζουμε | UrbanDig Project, Process Makers και Δουργουτιωτών μουσικών και φίλων [Τάκης & Άννα Μπουρμά, Dasho Kurti & Βασίλης Προδρόμου, Βασίλης Ζιάκας & 11η παράλληλος] στο πλαίσιο του Dourgouti Island Hotel Project.

Συνεργάτες έρευνας:

Ομάδα ΑΣΤΥ, Ομάδα Ιστορικής Χαρτογράφησης, Ομάδα Αισθητηριακής Χαρτογράφησης, Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου [ΟΠΙΔΟΥ], Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Μπορείτε να ταξιδέψετε κι εσείς στο Δουργούτι, οποιαδήποτε στιγμή, κατεβάζοντας δωρεάν την εφαρμογή στο κινητό σας από εδώ.