8 – 13 Ιουλίου 2015          |        H Ειρήνη Αλεξίου στο AltoFest στη Νάπολη

Η Ειρήνη Αλεξίου, χορογράφος της ομάδας UrbanDig Project, παρουσίασε στο AltoFest2015 [Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού της Νάπολη] τη δράση Dourgouti Island Hotel και τη live-art performance “Ευριδίκη”. Η παράσταση “Ευριδίκη”, γεννήθηκε – δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Katerina Kokkinos-Kennedy στο πλαίσιο του εργαστηρίου της “live-art” στο Hotel Obscura Linz,  με το οποίο συνδέεται η καλλιτεχνική ομάδα του Dourgouti Island Hotel Project.

H ομάδα του UrbanDig Project για γειτονιές, έχει βραβευτεί από το‎ AltoFest2015 για τη live-art performance “Ευριδίκη”. Η κριτική επιτροπή  του AltoFest2015 αναφέρει:

“The correspondence between Eirini Alexiou’s artistic and curatorial approach and AltoFest format makes this artist an excellent interpreter of spaces and their emotional features. Eurydice is a touching intervention, exploiting the local atmosphere and physical elements in order to create dramaturgical relevant signs within a coherent system and several languages.”

Η “Ευριδίκη” της ομάδας παραστατικών τεχνών ‎UrbanDig Project αναζητά τη χαμένη της αγάπη μέσα από μία συγκυριακή συνάντηση στη Νάπολη, στη λίμνη Αβέρνο. Απο εκεί παίρνουν τα λεμόνια για να φτιάξουν λιμοντσέλο στο χώρο του εργαστηρίου limoncello “limone” της Νάπολη, μέσα στο οποίο υπάρχει ένας στενός διάδρομος, απομεινάρι της αρχαίας αγοράς της Magna Grecia, στον οποίο πραγματοποιήθηκε η παράσταση “Eυριδίκη”. Πρόκειται για μία live-art performance, με τον ίδιο τον θεατή να κατέχει κεντρικό ρόλο και με έντονο το στοιχείο της έκπληξης. Η “Ευριδίκη” στη Νάπολη, είναι μια πρώτη γεύση Δουργουτιανής συμμετοχικής παράστασης, one to one του UrbanDig για Γειτονιές, εμπνευσμένη από το μύθο του Ορφέα και της Ευριδίκης.

Το AltoFest2015 είναι ένα Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού που εισχωρεί στο εσωτερικό του κοινωνικού-αστικού ιστού, χρησιμοποιώντας σπίτια, ταράτσες, κήπους,  μπαλκόνια,  μαγαζιά,  γκαράζ και άλλους ιδιωτικούς χώρους, κατοίκων της Νάπολη. Οι χώροι αυτοί παραχωρούνται ως δώρο από τους κατοίκους της Νάπολη προς τους καλεσμένους καλλιτέχνες για την υλοποίηση και διαδραστική με τους χώρους αναζύμωση των έργων τους.

Στόχος η ενεργοποίηση της πόλης, των πολιτών  και των καλλιτεχνών σε συμμετοχικές δράσεις που αναπλάθουν το αστικό τοπίο και την επικοινωνία τέχνης και πολίτη. Σε αυτήν την γιορτή αστικού δικτύου και ανθρωπογεωγραφίας το Dourgouti Island Hotel προσκλήθηκε διττά για να μεταφέρει την ιδέα  και την εμπειρία του συνολικού διατομεακού έργου του, σε συνδυασμό με την περιήγηση στην παράσταση  του Οκτωβρίου, που είναι η αιτία ύπαρξης όλου του project, Dourgouti Island Hotel.

Πρόγραμμα AltoFest 2015

Περιγραφή παράστασης

Play Eyrydice